In new FORM

Yes! Nový časopis Form je zameraný na slovenský dizajn, architektúru a umenie. A slovenský je takmer od hlavy po päty – na obálke Galaktika Lenky Sršňovej, fonty Outliner a Monoxil pochádzajú zo štúdia Ondreja Jóba. Vnútri nájdete fotošút, ktorý sa slovenským dizajnom len tak hemží (vrátane mojich prác,-) a ktorý špeciálne pre Form nafotil Dušan Kochol. Okrem toho rozhovor s tandemom Allt a tiež rubriky “Architektúra” a “Interiér”, ktoré som dostala na starosť ja osobne. Budete mať teda možnosť čítať moje príspevky k téme čísla v každom vydaní magazínu. Form dostanete ako prílohu časopisu For Men.

Na obrázku vpravo hore “White Crytallization” od Lindy Vikovej a vpravo dole môj Astronaut.

Form_si.li._blog

Pálenie v drevopeci / Woodkiln firing

Minulú nedeľu som mala veľkú radosť – prikladala som polienka, až kým nebolo v peci 1280 stupňov. To mi bolo umožnené v Devíne – v záhrade u Lucie Strassnerovej, ktorá takúto fantastickú piecku na drevo vlastní. Dole prikladám zábery z pece pred a po výpale (ktorý dopadol pre mňa nad očakávanie dobre). NIžšie na fotografiách vidíte Luciíne exteriérové práce, osadené v jej vlastnej záhrade. Najviac ma dostala inštalácia “Sedem” – to je tých sedem dlhých tenkých palíc na fotografií spolu s autorkou. Keď sa ich dotknete, ohýbajú sa a kmitajú ako gigantické rákosie.

Ďakujem!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vanyta

Vo štvrtok večer 2.mája v ateliéri trivjednom…Imrich Vanek & Svätopluk Mikyta…som rada, že som mohla byť pritom. Akurát dokončujem reportáž pre R.U.D., zatiaľ aspoň moje biedne fotky. Teším sa na videozáznam.

This Thursdays night at trivjednom studio…Imrich Vanek & Svätopluk Mikyta battle…I appreciate it. Already I’m finishing report from this evening for R.U.D. magazine, meanwhile some pictures form my cam here:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krava v Košicoch

Súčasťou otváracieho ceremoniálu EHMK Košice 2013 (ak náhodou niekto ešte nevie – Európskeho hlavného mesta kultúry) bola aj módna prehliadka kolekcie Krava od módnej značky Puojd, o ktorej som písala už tu. Súčasťou šou boli aj na kožkách navlečené porcelánové “šúlčeky” pracovne zvané “Rock n Roll”, vytvorené mojou maličkosťou špeciálne pre túto kolekciu. Páči sa mi ako sú v tomto prípade doplnené steblami trávy. A úplne najviac musím povedať sa mi pozdáva hudba k videu – Slovak national anthem remix by The Uniques.

Video by Flickfarm.

Passionis Collection by Rudolf Rusňák

Zdá sa že aspoň jeden z posledných absolventov ateliéru keramiky VŠVU má energiu a ide proti prúdu všetkých “proti” a “nedá sa”, ktoré na čerstvého diplomanta čakajú na každom rohu.

A nie je to nik iný ako môj kamarát Rudo Rusňák, ktorý v pražskom DOX-e už tento štvrtok predstaví svoju diplomovú kolekciu (áno závidím ,-)). Ja som vybrala mojich favoritov: na obrázku uprostred – dózy priateľské ohníčky (ako som si ich sama nazvala), a na obrázku celkom dole – velikánska misa hrubé črevo a.k.a. špagát (tiež moje osobné pomenovanie). Držím palce!!!

Prelink na fb event tu.

pass1
pass2
pas3

 

 

 

Foto Peter Simoník.

A ešte tie priateľské ohníčky: http://www.youtube.com/watch?v=ofRCldHb7X0

 

 

 

 

Modranska

Už v jendom z minulých postov so spomínala spoločnosť Modranska, ktorej držím všetky palce. Dôvodom pre moje sympatie je, že portfólio Modranskej stavia na našich koreňoch – na tradícii ručne vyrábanej majoliky. Ide o iniciatívu architekta, dizajnéra a keramika Jakuba Lišku, pochádzajúceho z Modry, ktorého vzťah k majolike vyplýva hádam aj z faktu, že jeho otec je hrnčiar. “V spolupráci s modranskými remeselníkmi a dizajnérmi z celého Slovenska oživujeme tradičné tvary a vzory, vymýšľame aj nové návrhy a vytvárame tak originálnu, modernú keramiku zachovávajúcu tradície a krásu starej hrnčariny.” Viac sa dočítate v aktuálnom čísle časopisu Designum.

At one of past post I note about Modranska. Main reason of my sympathy for this company is that Modranska’s portfolio is builded on our roots – on tradition of hand produced majolica of Modra region. Everything is initiative of Jakub Liška – Modra inhabitant, architect, designer and ceramist. His close relation with majolica probably came from his father, who worked as a potter and later established his own workshop. “In cooperation with local potters from the town of Modra and designers from all over Slovakia, we aim to resurrect traditional shapes and patterns, as well as come up with new fresh designs and thus create original and modern ceramics respecting the traditions and beauty of old pottery from this region.” More about Modranska you can find in actual issue of Designum mag.

 


Building on a heritage

Takto si predstavujem súčasnú slovenskú úžitkovú keramiku: nadviazanie na tradičné remeselné techniky, použitie lokálnych zdrojov hliny, všetko s rešpektom k tradícii a funkcii, ale zároveň aktualizované smerom k dnešnému spotrebiteľovi (hádam sa k tomu niekdy dopracujem aj ja!!!,-). Minulý rok sa o toto všetko (podľa mňa veľmi úspešne) pokúsili tri diplomantky z STU na výstave, ktorej témou bolo oživenie tradície slovenskej keramiky v dnešnej kuchyni. Tlačovú správu k výstave s názvom Bufet 1936 si môžete prečítať tu. Obrázky zo všetkých troch projektov sú nižšie (pre identifikáciu autorky nabehnúť kurzorom na obrázok). Podobne smeruje aj projekt Modranska, ktorý nadväzuje na tradíciu modranskej a habánskej keramiky. Verím, že obrázky uverejním čoskoro.

This is how contemporary slovak household ceramic supposed to be: continuously estabilished on traditional craft techniques, using local sources of clays, all together with respect to tradition and function, simultaneously refreshed directly to modern client (hopefully I reach this someday!!!,-). Last year three students from STU Bratislava try to achieve all of this (and I think very successfully). Topic of their exhibition named Bufet 1936 was how to renew tradition of slovak ceramic in nowadays kitchen. Pics from all three projects are bellow. Similarly directed is project Modranska, which works with traditional heritage of ceramic from Modra and Hutterite ceramic. Pics from this projects are coming soon, I hope.