Black Land

Da Wang Culture Highland is pleased to announce the upcoming double exhibition by artists Raffaello Eroico and Simona Janisova, of works produced during their artist residency over 2 months at the art centre, from their first time coming to China. Italian contemporary painter, Raffaello Eroico, explores a process of personal introspection and expression through an intense creative period working on a large series of canvases. Slovakian ceramicist, Simona Janisova, returns to the intimacy and tactility of clay in an atmospheric body of work inspried through fantasy and storytelling.
Opening: 23/08/2014, 3p8

Da Wang Culture Highland, A Building Gallery, 1188 Wang Tong Road, Da Wang Village,  Luohu District, Shenzhen – CHINA

欢迎届时参加大望文化高地双展开幕式

开幕:2014年8月23日,星期六,下午3点

地点:大望文化高地A馆画廊

大望文化高地很荣幸地宣布即将举办的双展来自艺术家Raffaello Eroico 和 Simona Janisova,所有展出作品是他们第一次来中国在大望为期两个月驻地期间创作的。意大利当代画家Raffaello Eroico,通过 一个强烈的创意时期创作一大系列油画探索了个人内心世界和情感过程,斯洛伐克陶艺家Simona Janisova由幻想和故事灵感启发展现了重回与陶土亲密接触的创作。

s konom_cinstina

“This season, you’ve got to hunt down a dark unicorn, then have a cup of tea, hiding yourself between green, green mountains, observing shady rainbows at the horizon.”

In recent years my ceramic artwork has focused mostly on the application of contemporary industrial technologies such as CNC milling, 3D software modeling and 3D printing, used on both my design and free art works. This current exhibition presented at Da Wang Culture Highland in Shenzhen is the outcome of my artist residency, during which I had a “comeback” to traditional and basic ceramic techniques. After years of voluntary distance from this direct relationship with ceramic materials, I had a huge inner desire to return to the roots, and once again experience the simple joy of touching clay. And this experience becomes surprisingly liberating. As a result, there is a series of objects, some functional and some non-functional, altogether named Black Land.

Black Land is my personal landscape, which actually doesn’t belong to me at all. It is my inner area, with its own rules, with undefined, endless borders and content. Currently a dark landscape, consisting of many colorful spots, ready to be discovered. This mysterious, unexplored rural place is determined by reality, dreams and desires.

有个理由,你不得不捕获一个叛逆的独角兽,然后品味一杯茶,把自己潜藏在绿色的山林中,在水平线上观察隐蔽的云彩。

在最近几年我的陶艺作品大部分集中在把现代工业科技比如电脑数控碾磨,三维软件开模和三维绘画运用到我的设计和自由艺术作品中。此次展览表达了我在大望文化高地的驻地经历,在这段期间我“回归”传统和基础陶艺技巧创作,在与陶艺 材料直接接触渐行渐远多年后,我内心深处有了一种极大的渴望想要回到最初,再一次体会触摸陶土的那种简单快乐,然而这次经历变得意想不到的如释重负,一些实用性的,非实用性的,所有结合名为黑色地带

黑色地带是一个实际完全不属于我的个人风景,它是我的内心世界,有着自己的的规则,不明确的,无尽边界的,满满的,目前是一个黑暗的,包含很多色彩鲜艳尚待发现的亮点,这种神秘,未开发的田园之地来自真实,梦想和渴望。

 

Mačka vo vreci

Už tento štvrtok na 1.mája, prebehne druhý ročník módneho pochodu v uliciach Bratislavy – Fashion marš!, ktorý  organizuje naše OZ Dneamit spolu so Slovak Fashion Council. Pri tejto príležitosti máte možnosť prehliadku podporiť a zároveň tak získať kúsok slovenského dizajnu aj pre seba. A to veľmi jednoducho –  kúpou mačky vo vreci ,-).

Stačí len: 
1. napísať do komentu v evente: „marš!“, kategóriu a číslo mačky, ktorú chceš
2. poslať sumu na toto číslo účtu: 4008600615/7500 (a ako poznámku napísať slovo marš!)
3. vyzdvihnúť si darček ,-)

Napríklad ja som si zvolia kategóriu č. 3 a prispela som na podujatie 20€. Zároveň som si náhodne vybrala číslo 5 z ponúkaného číslovania od 1 do 50. V krabičke na mňa čakali tri drevené gombíky, ktoré vznikli pre poslednú kolekciu “Les” od značky Puojd v spolupráci so Smugllers.

Čo sa nachádza v ostatných “mačkách”, je tajomstvo. Isté však je, že to bude okrem Puojdu niečo od od Lenky Sršňovej, Buffet Clothing, Gosh, Giraffe Bakery či Jablčnô. Mačky vo vreci si môžeš kúpiť už teraz prostredníctvom Facebook komentára, alebo priamo počas Fashion marš! a v Kontakte na Slovak Fashion Dress Code Afterparty. Viac info o Fashion marš! (program/trasu) a presný postup, ako sa zapojiť sa dozviete tu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Generácia!

Pozývam, bez otáznika, naopak s výkričníkom!

Srdečne Vás pozývame na výstavu
Ateliéru keramiky VŠVU – Daniela Piršča:

? GENERÁCIA ?

do Galérie Medium – VŠVU,
Hviezdoslavovo nám. 18, Bratislava

Vernisáž: 18. 6. 2013 o 18:00
Výstava potrvá do: 14. 7. 2013

Kurátorky: Mária Hriešik Nepšinská a Markéta Nováková

FB event tu.

POZV

Múzeum dizajnu, prosím!!!!!!

ostblok
foto Ostblok 

Veci sa dejú a hýbu vpred. Možno trochu neskoro ale predsa a konečne. Teším sa, že môžem byť pritom.

“Slovenské centrum dizajnu (SCD) otvára v zrekonštruovaných priestoroch Hurbanových kasární jedinečnú výstavu „Múzeum dizajnu, prosím“ – prvú prezentáciu zbierok komunikačného a priemyselného dizajnu SCD. Nosnou témou výstavy je pojem komunikácia, ktorý  zároveň odkazuje na ambíciu sprostredkovať informácie o „skrytej“ práci na projekte múzea dizajnu a zapojiť odbornú verejnosť do diskusie o koncepcii budúceho múzea. Od 11. apríla do 1. mája budú môcť návštevníci obdivovať najmä diela z obdobia od 20. rokov 20. storočia až po súčasnosť.”

Na výstave budú prezentované diela, navrhnuté slovenskými a českými dizajnérmi, vyrobené na Slovensku, prípadne v bývalom Československu (Jan Vikrut, František Crhák, Igor Didov, Viktor Knotek, Pavol Thurzo, z mladšej generácie Rastislav Čerešňa, Peter Olah, Ivan Gavenda). Výber komunikačných zariadení dopĺňa motív komunikácie v oblasti textilu (Vlasta Hegerová, Kompot). Výber z oblasti komunikačného dizajnu je inšpirovaný produktovým dizajnom a zo zbierky predstavuje diela, súvisiace s motívom komunikácie, napríklad televíznu grafiku (Pavol Blažo, Eliška Galisová), tvorbu vizuálnej identity (Miroslav Cipár), propagačné a reklamné plagáty (Milan Peťovský). Prináša aj ďalší rozmer komunikácie – námet cestnej komunikácie (Jozef Vlček, štúdio Pixel Federation).
Výstava si nekladie za cieľ predstaviť tému komunikácie komplexne, výber diel reprezentuje súčasný charakter zbierok, ich základné zameranie a naznačuje, akým smerom sa zbierky budú ďalej rozširovať. Výstavu pripravili kurátori Eliška Mazalanová, Mária Rišková a Maroš Schmidt, ktorí spolupracovali s ďalšími odborníkmi – predovšetkým s dizajnérom a historikom Ľubomírom Longauerom, ktorý do zbierky daroval a sprostredkoval tisícky diel grafického dizajnu a dokumentov. Na projekte výstavy a celej iniciatíve múzea dizajnu významne spolupracujú členovia združenia 84 (Priatelia múzea dizajnu).

Miesto: Výstavný a informačný bod SCD Satelit, Hurbanove kasárne, Kollárovo nám.10, Bratislava
Otváracie hodiny: 13:00 – 18:00, okrem pondelka
Trvanie: 11. apríl – 1. máj 2013
Vernisáž: 10. 4. 2013 (streda) o 18.00  
Organizátor:  Slovenské centrum dizajnu Bratislava

Viac na www.scd.sk

muzeum

 

Krava v Košicoch

Súčasťou otváracieho ceremoniálu EHMK Košice 2013 (ak náhodou niekto ešte nevie – Európskeho hlavného mesta kultúry) bola aj módna prehliadka kolekcie Krava od módnej značky Puojd, o ktorej som písala už tu. Súčasťou šou boli aj na kožkách navlečené porcelánové “šúlčeky” pracovne zvané “Rock n Roll”, vytvorené mojou maličkosťou špeciálne pre túto kolekciu. Páči sa mi ako sú v tomto prípade doplnené steblami trávy. A úplne najviac musím povedať sa mi pozdáva hudba k videu – Slovak national anthem remix by The Uniques.

Video by Flickfarm.

Passionis Collection by Rudolf Rusňák

Zdá sa že aspoň jeden z posledných absolventov ateliéru keramiky VŠVU má energiu a ide proti prúdu všetkých “proti” a “nedá sa”, ktoré na čerstvého diplomanta čakajú na každom rohu.

A nie je to nik iný ako môj kamarát Rudo Rusňák, ktorý v pražskom DOX-e už tento štvrtok predstaví svoju diplomovú kolekciu (áno závidím ,-)). Ja som vybrala mojich favoritov: na obrázku uprostred – dózy priateľské ohníčky (ako som si ich sama nazvala), a na obrázku celkom dole – velikánska misa hrubé črevo a.k.a. špagát (tiež moje osobné pomenovanie). Držím palce!!!

Prelink na fb event tu.

pass1
pass2
pas3

 

 

 

Foto Peter Simoník.

A ešte tie priateľské ohníčky: http://www.youtube.com/watch?v=ofRCldHb7X0

 

 

 

 

Pod jedličkou

Výstava vianočných ozdôb od dvadsiatichôsmich umelcov. Tie moje uzreli svetlo sveta už koncom minulého roka a mohli ste ich vidieť na mojom webe tu. Nové dekory, určené špeciálne pre tieto ozdoby však vznikli len prednedávnom a teraz máte po prvýkrát možnosť vidieť ich naživo (a kúpiť) práve na tejto výstave. Pozývam!!!

(Pod obrázkom je zoznam vystavujúcich autorov spolu s oficiálnym textom k výstave, a ak vás zaujíma zákulisie výroby, pozrite si predchádzajúci post o šiškách tu.)

 

Obdobie Vianoc je spojené s množstvom dekorácií, ktoré obchodné domy ponúkajú často už od začiatku novembra. Súvisia s ozdobovaním interiérov domov  a hlavne s vianočným stromčekom. História tohto vianočného symbolu siaha až do stredoveku, kedy mal ochrannú funkciu. Zvyk ozdobovania pochádza z nemeckých miest, pričom jedna z prvých správ o ozdobenom a aj osvetlenom stromčeku je v brémskej kronike z roku 1570. Najprv sa stromčeky ozdobovali v cechovných a remeselníckych domoch a do domácností začali prenikať až v polovici 17. storočia. V súčasnosti sú to bežné dekorácie našich domovov počas vianočných sviatkov.

Galéria NOVA v spolupráci s Patrikom Illom oslovila množstvo umelcov a do projektu Pod jedličkou sa nakoniec zapojilo 28 autorov z Čiech a Slovenska. Vianočné ozdoby nie sú limitované materiálom, ani umeleckým prístupom. Viacero umelcov vychádzalo zo svojich špecializácií (sklo, porcelan, maľba, šperk a pod.), pričom ale vznikli i diela s presahom a spájaním jednotlivých médií. Každý autor vyrobil dva originálne kusy, ktoré budú prezentované v priestoroch Galérie NOVA. K výstave bude pripravný aj katalóg.

Marcel Benčík  *  Jakub Berdych  *  Martin Bu  *  Peter Ďuriš  *  Svetlana
Fialová  *  Viktor Frešo  *  Lucia Gašparovičová  *  Lucia Havlíková  *
Jana Hojstričová  *  Patrik Illo  *  Simona Janišová  *  Marek Kvetan  *
Palo Macho  *  Kim Song-Mi  *  Martin Múranica  *  Maja Nepšinská  *
Markéta Nováková  *  Tomáš Ondroušek  *  Karol Pichler  *  Ondřej Plíva  *
Zuzana Rudavská  *  Boris Sirka  *  Lenka Sršňová  *  Peter Stanický  *
Alexandra Stencel  *  Kristýna Španihelová  *  Karol Weisslechner  *
Vlasta Žáková

www.galeria-nova.sk

 

Hľadanie stratených ciest

Srdečne pozývame (síce mimo témy tohto blogu, ale nevadí:)!!

Výstava zo zbierok pánov Jozefa Janiša a Maroša Schmidta bude prebiehať od 7.decembra 2012 do 6. januára v galérii Satelit v Bratislave – výstavnom a informačnom bode Slovenského centra dizajnu.
Výstavný projekt predstaví výber zo súkromných zbierok máp, tlačovín a predmetov súvisiacich s osobnou dopravou, turistikou a motoristickou tématikou medzivojnového obdobia.
Autentické a originálne diela grafického a priemyselného dizajnu pochádzajú najmä z prvorepublikového Československa, ale aj iných štátov Európy, ktoré sa používali na území 1. ČSR.