Múzeum dizajnu, prosím!!!!!!

ostblok
foto Ostblok 

Veci sa dejú a hýbu vpred. Možno trochu neskoro ale predsa a konečne. Teším sa, že môžem byť pritom.

“Slovenské centrum dizajnu (SCD) otvára v zrekonštruovaných priestoroch Hurbanových kasární jedinečnú výstavu „Múzeum dizajnu, prosím“ – prvú prezentáciu zbierok komunikačného a priemyselného dizajnu SCD. Nosnou témou výstavy je pojem komunikácia, ktorý  zároveň odkazuje na ambíciu sprostredkovať informácie o „skrytej“ práci na projekte múzea dizajnu a zapojiť odbornú verejnosť do diskusie o koncepcii budúceho múzea. Od 11. apríla do 1. mája budú môcť návštevníci obdivovať najmä diela z obdobia od 20. rokov 20. storočia až po súčasnosť.”

Na výstave budú prezentované diela, navrhnuté slovenskými a českými dizajnérmi, vyrobené na Slovensku, prípadne v bývalom Československu (Jan Vikrut, František Crhák, Igor Didov, Viktor Knotek, Pavol Thurzo, z mladšej generácie Rastislav Čerešňa, Peter Olah, Ivan Gavenda). Výber komunikačných zariadení dopĺňa motív komunikácie v oblasti textilu (Vlasta Hegerová, Kompot). Výber z oblasti komunikačného dizajnu je inšpirovaný produktovým dizajnom a zo zbierky predstavuje diela, súvisiace s motívom komunikácie, napríklad televíznu grafiku (Pavol Blažo, Eliška Galisová), tvorbu vizuálnej identity (Miroslav Cipár), propagačné a reklamné plagáty (Milan Peťovský). Prináša aj ďalší rozmer komunikácie – námet cestnej komunikácie (Jozef Vlček, štúdio Pixel Federation).
Výstava si nekladie za cieľ predstaviť tému komunikácie komplexne, výber diel reprezentuje súčasný charakter zbierok, ich základné zameranie a naznačuje, akým smerom sa zbierky budú ďalej rozširovať. Výstavu pripravili kurátori Eliška Mazalanová, Mária Rišková a Maroš Schmidt, ktorí spolupracovali s ďalšími odborníkmi – predovšetkým s dizajnérom a historikom Ľubomírom Longauerom, ktorý do zbierky daroval a sprostredkoval tisícky diel grafického dizajnu a dokumentov. Na projekte výstavy a celej iniciatíve múzea dizajnu významne spolupracujú členovia združenia 84 (Priatelia múzea dizajnu).

Miesto: Výstavný a informačný bod SCD Satelit, Hurbanove kasárne, Kollárovo nám.10, Bratislava
Otváracie hodiny: 13:00 – 18:00, okrem pondelka
Trvanie: 11. apríl – 1. máj 2013
Vernisáž: 10. 4. 2013 (streda) o 18.00  
Organizátor:  Slovenské centrum dizajnu Bratislava

Viac na www.scd.sk

muzeum

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *