Pod jedličkou

Výstava vianočných ozdôb od dvadsiatichôsmich umelcov. Tie moje uzreli svetlo sveta už koncom minulého roka a mohli ste ich vidieť na mojom webe tu. Nové dekory, určené špeciálne pre tieto ozdoby však vznikli len prednedávnom a teraz máte po prvýkrát možnosť vidieť ich naživo (a kúpiť) práve na tejto výstave. Pozývam!!!

(Pod obrázkom je zoznam vystavujúcich autorov spolu s oficiálnym textom k výstave, a ak vás zaujíma zákulisie výroby, pozrite si predchádzajúci post o šiškách tu.)

 

Obdobie Vianoc je spojené s množstvom dekorácií, ktoré obchodné domy ponúkajú často už od začiatku novembra. Súvisia s ozdobovaním interiérov domov  a hlavne s vianočným stromčekom. História tohto vianočného symbolu siaha až do stredoveku, kedy mal ochrannú funkciu. Zvyk ozdobovania pochádza z nemeckých miest, pričom jedna z prvých správ o ozdobenom a aj osvetlenom stromčeku je v brémskej kronike z roku 1570. Najprv sa stromčeky ozdobovali v cechovných a remeselníckych domoch a do domácností začali prenikať až v polovici 17. storočia. V súčasnosti sú to bežné dekorácie našich domovov počas vianočných sviatkov.

Galéria NOVA v spolupráci s Patrikom Illom oslovila množstvo umelcov a do projektu Pod jedličkou sa nakoniec zapojilo 28 autorov z Čiech a Slovenska. Vianočné ozdoby nie sú limitované materiálom, ani umeleckým prístupom. Viacero umelcov vychádzalo zo svojich špecializácií (sklo, porcelan, maľba, šperk a pod.), pričom ale vznikli i diela s presahom a spájaním jednotlivých médií. Každý autor vyrobil dva originálne kusy, ktoré budú prezentované v priestoroch Galérie NOVA. K výstave bude pripravný aj katalóg.

Marcel Benčík  *  Jakub Berdych  *  Martin Bu  *  Peter Ďuriš  *  Svetlana
Fialová  *  Viktor Frešo  *  Lucia Gašparovičová  *  Lucia Havlíková  *
Jana Hojstričová  *  Patrik Illo  *  Simona Janišová  *  Marek Kvetan  *
Palo Macho  *  Kim Song-Mi  *  Martin Múranica  *  Maja Nepšinská  *
Markéta Nováková  *  Tomáš Ondroušek  *  Karol Pichler  *  Ondřej Plíva  *
Zuzana Rudavská  *  Boris Sirka  *  Lenka Sršňová  *  Peter Stanický  *
Alexandra Stencel  *  Kristýna Španihelová  *  Karol Weisslechner  *
Vlasta Žáková

www.galeria-nova.sk

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *